Voor pijnklachten of een kapotte beugel is er iedere maandag t/m vrijdag tijd ingeroosterd om deze te verhelpen. Belt u van te voren naar de praktijk om een afspraak te maken; een Whatsapp bericht sturen, kan natuurlijk ook.

Heeft u een probleem in het weekend dat niet kan wachten, bel dan naar de praktijk en luister het antwoordapparaat af om de gegeven instructies op te volgen.

Houd pen en papier bij de hand voor het noteren van de gegevens.

Het overgrote deel van de klachten met de uitneembare en vaste beugel behoeft geen directe aandacht maar kan wachten tot de volgende dag of tot na het weekend. In onderstaand schema staat aangegeven wat je kunt doen bij de meest voorkomende klachten.

Een metaaldraad van de uitneembare beugel is kapot

Beugel uitlaten en na het weekend bellen voor een afspraak. Meestal kan de beugel gerepareerd worden.

De uitneembare beugel drukt op het tandvlees.

Beugel uitlaten en na het weekend bellen voor een afspraak. Er moet iets van de beugel worden afgeslepen.

Er prikt een draad van de vaste beugel in de wang.

Doe er een bolletje was of suikervrije kauwgom op en bel voor een afspraak. Als het weekend of vakantie is, kan je de draad afknippen met een nagelknippertje.

Er is een bracket (slotje) los.

Als het niet erg stoort, kan je het laten zitten en na het weekend bellen voor een afspraak. Als het wel stoort, doe er dan een bolletje was of suikervrije kauwgom op. Stop met het dragen van elastieken.

Er is een soort ketting (elastiek) losgeschoten.

Knip het uitstekende stukje elastiek af en bel na het weekend voor een afspraak.

Er is een band (ringetje) om een kies los.

Als je een buitenbeugel eraan vast moet maken: De buitenbeugel niet meer dragen. Doe er evt. een beetje was of suikervrije kauwgom op en bel na het weekend voor een afspraak.